Wat is linkbuilding?

Wat is linkbuilding, dat kun je zelf leren - Geavanceerde SEO technieken cursus met AI - www.SuperSalaris.nl
Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Hoe linkbuilding je kan helpen in de ranking van Google!

Linkbuilding is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat helpt om de autoriteit en zichtbaarheid van een website te vergroten. Het gaat om het verkrijgen van externe links van andere websites die naar jouw website verwijzen. In dit artikel gaan we dieper in op wat linkbuilding is, waarom het belangrijk is en hoe je het effectief kunt gebruiken om je online aanwezigheid te verbeteren.

Ja. ik wil zelf leren linkbuilden voor mijn website

1. Wat is linkbuilding?

Linkbuilding verwijst naar het proces van het verkrijgen van externe links van andere websites naar jouw eigen website. Deze links worden ook wel ‘inbound links’ of ‘backlinks’ genoemd. Ze fungeren als stemmen van vertrouwen en autoriteit voor zoekmachines zoals Google.

2. Het belang van linkbuilding voor SEO

Linkbuilding is essentieel voor SEO omdat zoekmachines links beschouwen als aanbevelingen voor de kwaliteit en relevantie van een website. Websites met een groot aantal kwalitatieve backlinks hebben vaak een hogere rangschikking in de zoekresultaten.

3. Soorten links

Er zijn verschillende soorten links die je kunt verkrijgen bij linkbuilding. Enkele veelvoorkomende typen zijn:

 • Natuurlijke links: Dit zijn organische links die vanzelf worden verkregen wanneer andere websites jouw content waardevol vinden.
 • Handmatige links: Dit zijn links die je actief verkrijgt door bijvoorbeeld samenwerkingen met andere websites aan te gaan of door links te ruilen.
 • Gastblogs: Dit zijn links die je krijgt door artikelen te schrijven voor andere websites en daarin een link naar jouw website te plaatsen.

4. Kwaliteit versus kwantiteit

Bij linkbuilding is het belangrijk om te streven naar kwalitatieve links in plaats van alleen maar te focussen op het verkrijgen van een groot aantal links. Een paar hoogwaardige links van relevante en betrouwbare websites hebben meer waarde dan veel zwakke links.

5. Hoe linkbuilding werkt

Wanneer andere websites naar jouw website linken, wordt dit gezien als een aanbeveling van jouw content. Zoekmachines interpreteren deze links als vertrouwenssignalen en zien ze als een teken van autoriteit. Hoe meer relevante en kwalitatieve links je hebt, hoe hoger je website kan scoren in de zoekresultaten.

6. Linkbuilding strategieën

Er zijn verschillende backlink strategieën die je kunt toepassen om waardevolle links te verkrijgen:

 • Contentcreatie: Door hoogwaardige en relevante content te creëren, vergroot je de kans dat andere websites naar jouw content zullen linken.
 • Outreach: Benader relevante websites en vraag of ze geïnteresseerd zijn in het linken naar jouw content.
 • Gastbloggen: Schrijf gastartikelen voor andere websites en plaats daarin een link naar jouw website.
 • Social media: Promoot je content op sociale media om meer zichtbaarheid en potentiële linkmogelijkheden te genereren.

Bekijk hier een video over linkbuilding

Ja. ik wil zelf leren linkbuilden voor mijn website

7. Guest blogging

Guest blogging is een effectieve linkbuilding techniek waarbij je artikelen schrijft voor andere websites in ruil voor een link naar jouw website. Dit stelt je in staat om je expertise te tonen aan een breder publiek en tegelijkertijd waardevolle links te verkrijgen.

8. Het belang van relevante en natuurlijke links

Bij backlinking is het cruciaal om links te verkrijgen van websites die relevant zijn voor jouw niche of industrie. Zoekmachines hechten veel waarde aan de relevantie van de links en zien natuurlijke links als de meest waardevolle.

9. Linkbuilding en sociale media

Sociale media spelen ook een rol bij linkbuilding. Door je content te delen op sociale media vergroot je de kans dat anderen het delen en linken naar jouw website. Het opbouwen van een sterke aanwezigheid op sociale media kan dus indirect bijdragen aan je linkbuilding inspanningen.

10. Het voorkomen van spammy links

Het is belangrijk om spammy links te vermijden bij linkbuilding. Dit zijn links van lage kwaliteit, zoals gekochte links of links afkomstig van onbetrouwbare bronnen. Dergelijke links kunnen schadelijk zijn voor je SEO en kunnen zelfs leiden tot een lagere rangschikking in de zoekresultaten.

11. Het meten van linkbuilding succes

Om het succes van je linkbuilding campagnes te meten, kun je gebruik maken van verschillende tools zoals Google Analytics en linkbuilding software. Deze tools geven inzicht in het aantal backlinks, de bronnen van de links en andere relevante statistieken.

12. Linkbuilding en lokale SEO

Backlinking kan ook een positieve invloed hebben op lokale SEO. Door links te verkrijgen van lokale bedrijven en directories, vergroot je de kans dat jouw website hoog scoort in de lokale zoekresultaten.

13. Linkbuilding tools

Er zijn diverse linkbuilding tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van waardevolle linkkansen, het monitoren van je backlinks en het analyseren van je linkprofiel. Enkele populaire tools zijn SEMrush, Ahrefs en Moz.

14. Veelgemaakte fouten bij linkbuilding

Bij linkbuilding zijn er enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden:

 • Het kopen van links: Dit is een overtreding van de richtlijnen van zoekmachines en kan leiden tot negatieve gevolgen voor je SEO.
 • Het genereren van te veel links in korte tijd: Dit kan worden gezien als spam en kan leiden tot een lagere rangschikking in de zoekresultaten.
 • Het negeren van de kwaliteit van links: Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Richt je op relevante en waardevolle links in plaats van alleen maar zoveel mogelijk links te verzamelen.

15. Conclusie

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van SEO dat helpt om de autoriteit en zichtbaarheid van je website te vergroten. Door een effectieve backlink strategie toe te passen en te streven naar kwalitatieve en relevante links, kun je jouw positie in de zoekresultaten verbeteren en meer organisch verkeer genereren.


Veelgestelde vragen (FAQs)

 1. Wat is het belang van linkbuilding voor SEO?

  • Linkbuilding is belangrijk voor SEO omdat het helpt om de autoriteit en zichtbaarheid van een website te vergroten. Het kan leiden tot een hogere rangschikking in de zoekresultaten en meer organisch verkeer.
 2. Hoe kan ik waardevolle backlinks verkrijgen?

  • Enkele strategieën om waardevolle backlinks te verkrijgen zijn het creëren van hoogwaardige content, het benaderen van relevante websites voor linkmogelijkheden en het schrijven van gastartikelen.
 3. Wat zijn natuurlijke links?

  • Natuurlijke links zijn links die organisch worden verkregen wanneer andere websites jouw content waardevol vinden en vrijwillig naar jouw website linken.
 4. Zijn alle links even waardevol?

  • Nee, niet alle links zijn even waardevol. Het is belangrijk om te streven naar kwalitatieve links van relevante en betrouwbare bronnen. Een paar hoogwaardige links kunnen meer impact hebben dan veel zwakke links.
 5. Hoe meet ik het succes van mijn linkbuilding inspanningen?

  • Je kunt het succes van je linkbuilding inspanningen meten door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics en linkbuilding software. Deze tools geven inzicht in het aantal backlinks, de bronnen van de links en andere relevante statistieken.

Scoren met backlinking in Google

Start direct met onderstaande Seo Cursus en wacht niet langer om zelf je website te ranken.

GEAVANCEERDE SEO TECHNIEKEN CURSUS MET AI

Hoger ranken in Google - Geavanceerde SEO technieken cursus met AI - www.SuperSalaris.nl

Leer stap voor stap Zoekmachine Optimalisatie!

Wat Jij Gaat Leren:

>> Nieuwste seo-technieken

>> Snel succes met ChatGPT

>> Gratis bloggen op ons netwerk

Start direct met de Seo Cursus en boost je website in Google

Super Salaris
Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *