Salaris Timmerman: Gemiddeld startsalaris en meer

Salaris Timmerman - Gemiddeld startsalaris en meer - www.SuperSalaris.nl
Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Ben je benieuwd naar het gemiddelde salaris van een timmerman? In dit artikel duiken we in de details en bespreken we wat je kunt verwachten als het gaat om het inkomen van deze beroepsgroep. We analyseren factoren die van invloed zijn op het salaris van een timmerman en geven inzicht in mogelijke groeipaden binnen dit vakgebied.

Ontdek hoe ervaring, specialisaties en locatie invloed hebben op de verdiensten van timmerlieden. Daarnaast bekijken we welke stappen je kunt nemen om je salaris als timmerman te verhogen en succesvol te zijn in deze branche.

Inhoud verberg

Belangrijkste Punten

 • Het is belangrijk om te onthouden dat het gemiddelde startsalaris van een timmerman kan variëren afhankelijk van de regio en het bedrijf waarvoor je werkt.
 • Werkervaring speelt een cruciale rol in de salarisontwikkeling van een timmerman. Blijf groeien en leren om je inkomsten te verhogen.
 • Allround timmermannen verdienen doorgaans meer per uur vanwege hun brede vaardigheden en expertise.
 • Er bestaan significante verschillen in salaris tussen timmermannen die op een werkplaats werken en die op een bouwplaats actief zijn. Overweeg welke omgeving het beste bij jou past.
 • Naarmate een timmerman meer ervaring en expertise verwerft, zal zijn salaris als volwassene stijgen. Blijf investeren in je vaardigheden.
 • Vergelijk salarissen in de bouwsector zorgvuldig om te begrijpen waar je staat en om realistische salarisverwachtingen te hebben.

Het gemiddelde startsalaris van een timmerman

Gemiddeld startsalaris

Het gemiddelde startsalaris van een timmerman ligt rond de €2.000 tot €2.500 per maand, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring en locatie. In sommige gevallen kan het salaris hoger liggen als er sprake is van speciale vaardigheden of certificeringen.

Een beginnende timmerman verdient meestal tussen de €1.800 en €2.200 per maand bij aanvang van zijn carrière. Dit bedrag kan geleidelijk toenemen naarmate de timmerman meer ervaring opdoet en zich specialiseert in bepaalde vakgebieden binnen het timmervak.

Factoren die salaris beïnvloeden

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van het salarisniveau voor een timmerman, waaronder ervaring, opleidingsniveau, certificeringen, en zelfs de regio waarin hij werkt. Timmermannen met jarenlange ervaring kunnen aanzienlijk meer verdienen dan beginners, terwijl extra kwalificaties zoals veiligheidscertificaten hun marktwaarde verhogen.

 • Voordelen:
  • Mogelijkheid om met ervaring en specialisaties hogere lonen te bereiken.
  • Kans op bonussen of overuren die het inkomen kunnen verhogen.
 • Nadelen:
  • Beginnende salarissen kunnen relatief laag zijn in vergelijking met andere beroepsgroepen.
  • Fysiek veeleisend werk kan invloed hebben op arbeidsomstandigheden en beloning.

Salarisontwikkeling met werkervaring

Invloed van ervaring op salaris

Werkervaring heeft een aanzienlijke invloed op het salaris van een timmerman. Naarmate een timmerman meer ervaring en kennis verwerft, stijgt zijn verdienste. Een timmerman die al enkele jaren in dienst is, zal doorgaans meer verdienen dan iemand die net begonnen is.

Een voorbeeld hiervan is dat een timmerman met vijf jaar ervaring mogelijk op een hoger niveau werkt dan iemand die pas afgestudeerd is van het mbo. Dit verschil in ervaringsniveau vertaalt zich rechtstreeks naar hun salaris, waarbij de meer ervaren timmerman over het algemeen een hoger inkomen geniet.

Salarisstijging bij toenemende werkjaren

Naarmate een timmerman langer in dienst blijft, kan zijn salaris gestaag stijgen. Bij elke extra werkjaar neemt meestal ook het salaris toe. Het gemiddelde startsalaris dat eerder werd besproken, dient als basislijn waarop verdere loonprogressie wordt gebouwd.

Het is niet ongebruikelijk om te zien dat na vijf of tien jaar in de branche te hebben gewerkt, het salaris van een timmerman aanzienlijk hoger ligt dan wat hij aanvankelijk verdiende bij indiensttreding. Deze toename weerspiegelt niet alleen de groei in vaardigheden en expertise van de vakman maar beloont ook zijn toewijding aan het vak door middel van financiële erkenning.

Wat verdient een allround timmerman per uur

Gemiddeld uurtarief

Een allround timmerman verdient gemiddeld tussen de €25 en €35 per uur. Dit tarief kan variëren op basis van ervaring, locatie en specialisaties. Over het algemeen kunnen allround timmermannen rekenen op een redelijk inkomen voor hun vakmanschap.

In vergelijking met beginnende timmermannen die ongeveer €12 tot €20 per uur verdienen, genieten ervaren allround timmermannen aanzienlijk hogere uurtarieven. Door jarenlange ervaring op te bouwen, kunnen ze hun vaardigheden verbeteren en daarmee ook hun inkomsten verhogen.

Factoren die het salaris beïnvloeden

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van het uurtarief van een allround timmerman. De locatie is cruciaal omdat lonen variëren afhankelijk van de regio waarin de professional werkt. Daarnaast speelt specialisatie een rol; gespecialiseerde vaardigheden zoals restauratiewerk of meubelmaken kunnen leiden tot hogere tarieven.

 • Ervaring: Hoe meer ervaring een allround timmerman heeft, hoe hoger zijn uurtarief.
 • Specialisaties: Timmermannen met specifieke vaardigheden of kennis kunnen doorgaans meer vragen.
 • Regio: Tarieven verschillen sterk per regio; in grote steden liggen de lonen vaak hoger dan op het platteland.
 • Type werkzaamheden: Ingewikkelder projecten vereisen meer expertise en worden daarom beter betaald.

Het is essentieel voor allround timmermannen om deze factoren in overweging te nemen bij het vaststellen van hun uurtarieven om zo eerlijke vergoeding te ontvangen voor hun vakmanschap.

Verschillen in salaris tussen werkplaats en bouwplaats timmermannen

Salarisverschil: Werkplaats vs. Bouwplaats

Werkplaats timmermannen verdienen vaak een vast salaris per maand, terwijl bouwplaats timmermannen doorgaans per uur worden betaald. Dit kan leiden tot verschillen in het totale inkomen, afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Daarnaast kunnen bonussen of overuren invloed hebben op het uiteindelijke inkomen.

Bijvoorbeeld, een werkplaatstimmerman die €2500 per maand verdient voor een standaard 40-urige werkweek heeft een vast inkomen. Aan de andere kant, als een bouwplaatstimmerman €20 per uur verdient en regelmatig overuren maakt tegen hogere tarieven, kan zijn inkomen variëren op basis van gewerkte uren en extra vergoedingen.

Factoren die salaris beïnvloeden

Het type project waarop de timmerman werkt is ook van invloed op het salarisverschil tussen werkplaatstimmermannen en bouwplaatstimmermannen. Grootschalige bouwprojecten met strakkere deadlines kunnen resulteren in meer overwerk voor bouwplaatstimmermannen, wat hun inkomen kan verhogen ten opzichte van werkplaatstimmermannen.

Daarnaast spelen ervaring en specialisatie een rol bij het bepalen van het salarisniveau. Een ervaren werkplaatstimmerman met gespecialiseerde vaardigheden kan mogelijk meer verdienen dan een beginnende bouwplaatstimmerman zonder dezelfde expertise.

Het salaris van een volwassen timmerman

Gemiddeld maandsalaris

Een volwassen timmerman verdient gemiddeld €2.500 tot €3.000 per maand, afhankelijk van ervaring en locatie. Dit inkomen kan hoger liggen voor timmermannen met specialisaties zoals restauratiewerk of meubelmakerij.

Timmermannen die al enige jaren in het vak zitten, kunnen een inkomen verwachten dat varieert tussen de €3.000 en €4.000 per maand. Deze stijging komt door hun expertise en vaardigheden die ze in de loop der jaren hebben opgebouwd.

Carrièremogelijkheden

Naarmate volwassen timmermannen verder groeien in hun carrière, kunnen ze salarissen bereiken van wel €4.500 tot €5.500 per maand of zelfs meer als ze leidinggevende posities bekleden of zich specialiseren in complexe bouwprojecten.

Salarissen in de bouwsector vergeleken

Vergelijking met andere beroepen

In de bouwsector verdienen timmermannen over het algemeen minder dan sommige andere beroepen. Salaris timmerman kan lager zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een projectmanager of een architect. Deze functies vereisen vaak meer ervaring, opleiding en verantwoordelijkheden, wat resulteert in hogere lonen.

Echter, als we kijken naar gespecialiseerde vakgebieden zoals restauratietimmerlieden of bekistingstimmerlieden, kunnen de salarissen vergelijkbaar zijn met die van bepaalde andere functies binnen de bouwsector. Het is belangrijk om te onthouden dat ervaring en expertise een grote rol spelen bij het bepalen van het salarisniveau binnen elk specifiek beroep.

Specifieke functies voor hogere salarissen

Binnen de bouwsector zijn er specifieke functies waarin timmermannen aanzienlijk hogere salarissen kunnen verwachten. Bijvoorbeeld, leidinggevende posities zoals hoofduitvoerder of projectleider betalen doorgaans beter dan het gemiddelde salaris timmerman. Deze rollen vereisen niet alleen technische kennis maar ook sterke organisatorische vaardigheden en leiderschapskwaliteiten.

Een ander aspect om te overwegen is dat certificering en specialisatie ook kunnen leiden tot hogere beloningen voor timmermannen in bepaalde niches van de bouwindustrie. Door zich te specialiseren in complexe technieken zoals houtskeletbouw of duurzame constructiemethoden, kunnen timmerlieden hun marktwaarde verhogen en daarmee hun verdienpotentieel verbeteren.

De best betaalde bouwvakkers

Best betaalde bouwvakkers

Timmermannen behoren tot de best betaalde bouwvakkers. Ze verdienen over het algemeen een goed salaris vanwege hun essentiële rol bij het bouwproces. Naast timmermannen kunnen ook projectmanagers in de bouwindustrie aanzienlijke bedragen verdienen, omdat ze verantwoordelijk zijn voor het coördineren van grote projecten en teams.

Bepaalde specialisaties binnen de bouwsector bieden hogere salarissen dan andere functies. Bijvoorbeeld, bouwkundig ingenieurs hebben vaak hogere lonen vanwege hun gespecialiseerde kennis en vaardigheden die cruciaal zijn voor complexe projecten. Daarnaast kunnen architecten met ervaring en expertise in bepaalde gebieden ook bovengemiddelde salarissen verwachten door hun unieke ontwerpvaardigheden.

Factoren die bijdragen aan hoge lonen

 • Specialisatie: Specialiserende in een bepaald vakgebied binnen de bouwsector kan leiden tot hogere verdiensten door de vraag naar specifieke vaardigheden en expertise.
 • Ervaring: Hoe meer ervaring een bouwvakker heeft, hoe waarschijnlijker het is dat hij of zij een hoger salaris zal ontvangen dankzij bewezen bekwaamheid en knowhow opgedaan door jarenlange praktijkervaring.
 • Opleidingsniveau: Educatieve prestaties spelen ook een rol bij het bepalen van lonen; werknemers met geavanceerde gradaties hebben doorgaans toegang tot beter betaalde posities binnen de sector.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

Nadelen:

 • Fysiek veeleisend werk
 • Blootstelling aan weersomstandigheden
 • Periodieke contractuele werkgelegenheid

Uurtarief van een ZZP timmerman

Gemiddeld uurtarief

Een ZZP timmerman vraagt gemiddeld tussen de €30 en €50 per uur voor hun diensten. Dit tarief kan variëren afhankelijk van ervaring, locatie en specialisaties zoals renovatiewerk of meubelbouw.

Sommige ervaren timmermannen met aantoonbare expertise kunnen zelfs tot €60 per uur vragen, terwijl nieuwere zzp’ers misschien rond de €25 beginnen.

Factoren die het uurtarief beïnvloeden

Het uurtarief van een ZZP timmerman wordt bepaald door verschillende factoren. Een belangrijke factor is de complexiteit van het werk. Voor eenvoudige klussen zoals het plaatsen van planken kan het tarief lager liggen dan bij ingewikkelde taken zoals maatwerk kasten maken. Daarnaast spelen ook zaken als materiaalkosten, reistijd en benodigde gereedschappen een rol bij het vaststellen van het tarief.

 • Voordelen:
  • Flexibiliteit in werktijden
  • Mogelijkheid om specifieke projecten te kiezen
 • Nadelen:
  • Onregelmatige inkomsten
  • Zelf verantwoordelijk voor administratie en belastingzaken

Netto inkomen van ZZP’ers in de bouw

Gemiddeld netto inkomen

ZZP timmermannen houden gemiddeld een netto inkomen over van ongeveer 3000 tot 3500 euro per maand. Dit bedrag is wat ze daadwerkelijk op hun bankrekening ontvangen na aftrek van belastingen en andere kosten.

Een bruto uurloon van bijvoorbeeld 40 euro kan resulteren in een netto salaris van ongeveer 20 tot 25 euro per uur voor ZZP timmermannen. Dit verschil tussen het bruto en netto inkomen is te wijten aan belastingaftrek, sociale premies en eventuele andere kosten die zij als zelfstandigen moeten dragen.

Belastingaftrek en kosten

Naast de belastingaftrek moeten ZZP’ers in de bouw ook rekening houden met andere kosten, zoals verzekeringen, pensioenvoorzieningen, gereedschap en materiaalkosten. Deze uitgaven kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van de individuele situatie en behoeften van elke zelfstandige timmerman.

Het verwachte inkomen na aftrek van al deze kosten ligt rond het eerder genoemde bedrag van 3000 tot 3500 euro per maand voor ZZP timmermannen in de bouwsector. Het is essentieel dat zij hun financiën goed beheren om zowel persoonlijke als zakelijke uitgaven te kunnen bekostigen zonder financiële problemen te ervaren.

Samenvatting

Het gemiddelde salaris van een timmerman varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en werklocatie. Allround timmermannen verdienen doorgaans meer dan hun collega’s die zich op specifieke taken richten. Werkervaring blijkt een significante rol te spelen bij salarisontwikkeling, waarbij ZZP’ers in de bouwsector hogere uurtarieven kunnen hanteren. De verschillen tussen het salaris van bouwplaats- en werkplaats timmermannen zijn opvallend, met de laatste groep die over het algemeen beter verdient.

Deze inzichten benadrukken de diversiteit binnen het vakgebied van timmermannen en bieden waardevolle informatie voor zowel beginnende als ervaren professionals in de bouwsector. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van marktontwikkelingen en tarieven om een eerlijk salaris te waarborgen. Verder onderzoek naar salaristrends kan helpen bij het nemen van weloverwogen carrièrestappen.

Veelgestelde vragen

Wat is het gemiddelde startsalaris van een timmerman?

Het gemiddelde startsalaris van een timmerman ligt rond de €2.000 tot €2.500 bruto per maand, afhankelijk van locatie en ervaring.

Hoe verschilt het salaris tussen werkplaats en bouwplaats timmermannen?

Timmermannen op de werkplaats verdienen doorgaans meer dan hun collega’s op de bouwplaats, vanwege verschillende arbeidsomstandigheden en specialisaties.

Wat is het uurtarief van een ZZP-timmerman?

Een ZZP-timmerman rekent gemiddeld tussen de €30 en €45 per uur, maar dit kan variëren op basis van ervaring en regio.

Hoe verhoudt het netto inkomen van ZZP’ers in de bouw zich tot werknemers?

ZZP’ers in de bouwsector hebben vaak hogere netto-inkomens dan werknemers door fiscale voordelen, maar moeten zelf voor pensioenopbouw zorgen.

 

Scoren met Social Media in Google

Leer hoe ook jij een succesvol Social Media account opzet en direct geld verdient!

Ontdek hoe je binnen 1-2 uur geld verdient zonder budget!

Het Nr1 Verdienmodel van Nederland, ook als je geen:

1000 Euro Verdienen in 1 Week - Snel Geld Verdienen Met Creatieve Manieren - www.SuperSalaris.nl

 • Geen technische vaardigheden hebt
 • Niet commercieel wilt zijn
 • Locatie-onafhankelijk wilt leven
 • Zelf je uren wilt bepalen
 • Passieve inkomsten wilt genereren
 • Geen producten of diensten wilt maken of inkopen
 • Geen investeringen wilt doen
 • Een extra inkomstenstroom wilt toevoegen aan je bestaande bedrijf
 • Of een compleet nieuwe carrière wilt starten

Start direct met Social Media Fortuin en boost je inkomen

Super Salaris
Volg mij op