Prijsstijgingen zorgen voor financiële problemen
Betaalproblemen voor jongeren worden steeds groter. Door de stijgende prijzen, lukt het steeds minder om rond te komen. Jongeren moeten vaak huur of hypotheek betalen, en daarnaast ook nog eens alle andere rekeningen. Dit is een probleem dat snel opgelost moet worden!
Ik schrijf deze blog n.a.w. van het nieuws bericht op RTLnieuws van 12-11-2022
Het probleem voor jongeren die op hun zelf wonen
Nu de prijzen voortdurend stijgen, wordt het voor jongeren met betaalproblemen steeds moeilijker om rond te komen.
Dit geldt vooral voor degenen die op zichzelf wonen. Zij moeten huur of hypotheek betalen, evenals alle andere rekeningen. Dit kan een ware worsteling zijn!
Oorzaken van het probleem voor jong volwassenen
Prijsstijgingen treffen iedereen, maar jonge volwassenen het meest. Nu heeft bijna de helft van deze groep betalingsproblemen om rond te komen. Dat blijkt uit onderzoek van budgetinstituut Nibud.
Zorgwekkend: betaalproblemen voor jongeren
Volgens het Nibud is “het aantal jongvolwassenen met problemen om rond te komen” een zorgwekkende trend die de laatste jaren is toegenomen. In 2018 zei 36 procent moeite te hebben om rond te komen (dit is gestegen tot 49 procent in 2020). Dit komt vooral door gestegen vaste lasten zoals dure energierekeningen en stijgende huren.
Nibud-directeur Arjan Vliegenthart zei: “Deze groep is al langer kwetsbaar, ook tijdens de coronacrisis. Ze hebben meestal geen vaste contracten en moeten huren op een dure woningmarkt.”
Welke oorzaken van geldproblemen bij jongeren worden genoemd?
Financiële instabiliteit kan worden veroorzaakt door allerlei zaken, zoals:
- Financiële onwetendheid/gebrek aan financiële educatie.
- Jongeren hebben/maken meer schulden.
- Veranderingen in levensomstandigheden (bijv. op jezelf gaan wonen).
- Moeten vaak hun studie nog afbetalen.
- Beperkte vaardigheden en bekwaamheden.
- Hebben vaak een lager inkomen dan ouderen.
- Verslavingen of ander destructief gedrag.
- Kosten van levensonderhoud stijgen veel sneller dan de lonen.
- Een daling van het inkomen of een stijging van de uitgaven zonder vooruit te plannen.
Dit maakt het voor jongeren erg moeilijk om rond te komen.
Heel erg geschrokken: Voorbeeld betaalproblemen studenten
Studente Nina wordt op dit moment koopblind. Ze heeft gemerkt dat de boodschappen duurder zijn geworden, maar ze was verbijsterd toen in januari haar contract voor nutsvoorzieningen afliep – nu moet ze elke maand honderd euro extra uitgeven. “Ik kreeg het bericht en ik kon het niet geloven,” zei ze. “Het is niet zo dat je zomaar geld uit de lucht kunt halen om dit te betalen.”
“Het is vervelend dat ik op mijn ouders aangewezen ben voor financiële hulp, maar ik weet niet waar ik het anders vandaan moet halen,” verzucht ze.
Stijgingen van 6 naar 9 procent. “Dat kan behoorlijk problematisch zijn, ook voor onderlinge relaties,” Volgens Vliegenthart is dit niet alleen een probleem van Nina, maar van veel mensen die familie of vrienden moeten lenen.
Hoe het probleem op te lossen?
De beste manier om dit probleem op te lossen is door de inkomens te verhogen en/of de kosten te verlagen. Dit kan op verschillende manieren.
Je kunt bijvoorbeeld je werkgever om opslag vragen of een nieuwe baan zoeken met een beter loon. Je zou ook kunnen proberen geld te besparen door goedkopere huisvesting te zoeken of over te stappen op een minder dure energieleverancier, maar ja in deze tijd is dat niet echt makkelijk!
Wat kan er gedaan worden om jongeren met betalingsproblemen te helpen?
Er zijn een paar dingen die gedaan kunnen worden om jongeren met betaalproblemen te helpen. Een daarvan is het geven van financiële voorlichting, zodat ze leren budgetteren en hun geld beter kunnen beheren. Een andere is het bieden van ondersteuning bij het vinden van betaalbare huisvesting en andere basisbehoeften. Ten slotte is het belangrijk om te pleiten voor beleid dat het leven voor jongeren met betalingsproblemen, betaalbaarder kan maakt.
Nibud verwacht nog meer betalingsproblemen voor startende huishoudens!
Van de ondervraagde huishoudens gaf 37 procent aan moeite te hebben zich de eerste levensbehoeften te kunnen veroorloven. Dit cijfer komt ironisch genoeg overeen met dat van vijf jaar geleden. Alle leeftijdsgroepen boven de 35 melden echter minder vaak dat ze het financieel moeilijk hebben.
Nibud schulden
Het Nibud dringt echter aan op blind optimisme. “Het aantal ernstige problemen zal waarschijnlijk toenemen en er zijn aanwijzingen dat dit het geval is. Voedselbanken hebben bijvoorbeeld meer gebruikers dan voorheen, energiebedrijven melden een toename van de betalingsregelingen, en incassobureaus zeggen dat ze mensen zien achterblijven met hun zorgverzekeringspremies.”
Het idee: Het huishoudboekje weer uit de kast?
Volgens Vliegenthart ligt de oplossing op twee gebieden. “Ten eerste is het belangrijk dat mensen zich meer bewust worden van hun eigen financiële situatie en daarnaar handelen. Ten tweede hebben we betere sociale vangnetten nodig, zodat jongeren er gemakkelijker weer bovenop komen als ze met betaalproblemen te maken krijgen.”
Hij besluit: “Het is belangrijk dat we niet toestaan dat er een nieuwe generatie ‘nieuwe armen’ ontstaat.”
Hoe werkt het oude huishoudboekje ook alweer?
Het oude huishoudsysteem was een systeem waarbij mensen hun uitgaven en inkomsten bijhielden in een boek. Zo konden ze precies zien waar hun geld naartoe ging en hoeveel ze elke maand te besteden hadden.
Tegenwoordig zijn er veel apps en softwareprogramma’s die dit voor je kunnen doen. Je kunt ook een budget opstellen, zodat je weet hoeveel je elke maand te besteden hebt.
Als je betaalproblemen als jongeren hebt, is het belangrijk om te gaan zitten en uit te zoeken waar je geld naartoe gaat. Als je eenmaal weet waar je geld naartoe gaat, kun je veranderingen gaan aanbrengen zodat je geld kunt besparen en je rekeningen op tijd kunt betalen.
Welke apps helpen je met het budgetteren van je betalingsproblemen?
Er zijn veel verschillende apps die je kunnen helpen bij het budgetteren, maar hier zijn een paar van onze favorieten:
#1. Dyme
Dyme is het perfecte hulpmiddel om je financiën op orde te krijgen.
Krijg je financiën onder controle. Stop ongewenste abonnementen met één tik, verlaag elk jaar automatisch je vaste lasten en creëer organisatie uit je geldchaos.
#2. Porterenee
Porterenee is een app die je verbindt met de beste financiële adviseurs bij jou in de buurt.
Krijg persoonlijk advies van een gekwalificeerde professional zonder je huis te verlaten.
#3. Budgettool XL
De Budget Tool XL leert je hoe je efficiënt kunt budgetteren.
Het geeft een overzicht van je huidige financiën en laat je zien waar je geld kunt besparen.
Je kunt de app ook gebruiken om een budget te maken, zodat je weet hoeveel geld je elke maand te besteden hebt.
Bezoek de website Budget Tool XL
#4. Benzine-Jip
Benzine-Jip is een app die je helpt geld te besparen op benzine.
Het toont je de goedkoopste benzineprijzen in je omgeving en laat je weten wanneer er kortingen of uitverkoop zijn. Met Krachtenbundel Jip weet je altijd welk tankstation bij jou in de buurt de goedkoopste prijzen per liter heeft. De app toont echte prijsverschillen tussen tankstations (in euro’s), zodat je met kennis van zaken kunt beslissen waar je gaat tanken. Bovendien leidt hij je zelfs naar het gekozen tankstation! Een kleine extra inspanning voor grote besparingen!
Met deze apps kun je je financiën op orde krijgen en geld gaan besparen. Betalingsproblemen hoeven geen last te zijn, met de juiste hulpmiddelen kun je ze overwinnen!
Budgetteringsapps kunnen een geweldige manier zijn om je te helpen je uitgaven bij te houden en veranderingen aan te brengen in je bestedingsgewoonten. Ze zijn echter geen vervanging voor professioneel advies. Als je ernstige financiële problemen hebt, raden we je aan de hulp van een gekwalificeerde professional in te roepen.
Hoe je hulp kunt krijgen als je moeite hebt om rond te komen
Als je moeite hebt om rond te komen, zijn er veel organisaties die je kunnen helpen.
Hier zijn er een paar:
- Voedselbanken: Veel voedselbanken bieden noodvoedselhulp aan mensen in nood. Om een voedselbank bij jou in de buurt te vinden, bezoek je de website Feeding America.
- Energiehulpprogramma’s: Veel nutsbedrijven bieden energiehulpprogramma’s om klanten met een laag inkomen te helpen hun rekeningen te betalen. Bezoek de website LIHEAP om een energiehulpprogramma bij jou in de buurt te vinden.
- Gezondheid hulpprogramma’s voor gezondheidszorg: Er zijn veel bijstandsprogramma’s voor gezondheidszorg beschikbaar om mensen met een laag inkomen te helpen betalen voor medische zorg.
Er zijn veel andere organisaties die hulp kunnen bieden als je moeite hebt om rond te komen.
- Nofoodtowaste.be: Deze website geeft informatie over het verminderen van voedselverspilling.
- Nowastenetwork.nl: Deze website geeft informatie over hoe je afval kunt verminderen en duurzamer kunt leven.
- Instock.nl: Deze website geeft informatie over hoe je voedselverspilling kunt tegengaan en geld kunt besparen.
- Samentegenvoedselverspilling.nl: Deze website geeft informatie over het verminderen van voedselverspilling in Nederland.
- Zerowastenederland.nl: Deze website geeft informatie over afvalvermindering en duurzamer leven in Nederland.
Dit is slechts een van de vele organisaties die je kunnen helpen als je moeite hebt om rond te komen. Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met deze organisatie of een gekwalificeerde professional. Los je als jongeren je betalingsproblemen op en maak gebruik van deze tips.
Bespaar op je dagelijkse voeding: Voedselverspilling door de detailhandel helpt jou!
Ook supermarketen, bakkers, groenteboeren en andere geven je hoge korting om voedsel verspilling tegen te gaan.
- Diverse supermarketen en vers winkels: Too Good To Go
Bij Too Good To Go zetten we ons in om ervoor te zorgen dat heerlijk voedsel wordt opgegeten en niet verspild. Elke dag gaan talloze smakelijke maaltijden verloren in supermarkten, bakkerijen, restaurants en hotels – simpelweg omdat ze niet voor de houdbaarheidsdatum worden verkocht. Via de Too Good To Go app kunnen consumenten een Magic Box – een verrassingspakket met restjes eten – met korting kopen bij een van onze partners. Daarmee hopen we voedselverspilling tegen te gaan en mensen te helpen lekkerder te eten! https://www.togoodtogo.nl/
- AH overblijvers:
Ondanks de beste inspanningen is voedselverspilling nog steeds een groot probleem. Overstappers kunnen je helpen je bijdrage aan dit groeiende probleem te verminderen – lees verder om uit te vinden hoe. https://www.ah.nl/over-ah/beter-eten/overblijvers
- Lidl supermarkt:
Als efficiënte en kostenbewuste organisatie houden ze niet van verspilling. Daarom stemmen ze vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af en zoeken ze nieuwe toepassingen voor het voedsel dat ze in onze winkels over hebben. Ons doel is om in de toekomst volledig afvalvrij te worden. https://corporate.lidl.nl/duurzaamheid/grondstoffen-sparen/voedselverspilling-tegengaan
- Aldi supermarkt:
Bij ALDI willen ze slimme shoppers zijn en zuinig omgaan met grondstoffen. Zo streven ze er ook naar om zo min mogelijk voedsel te verspillen, omdat ze weten dat de klanten dat ook waarderen. aldi 30% korting de dag voor en en dag van datum
- Jumbo:
Ze werken eraan om voedsel dat bedorven zou zijn geraakt op de juiste plaatsen te krijgen en verspilling te voorkomen. Ook proberen ze elk product zo veel mogelijk te gebruiken, zelfs als dat betekent dat er wat overblijft. https://www.jumbo.com/inspiratie/duurzaamheid/verspilling/dit-doet-jumbo
Als je worstelt met betaalproblemen als jongeren, wanhoop dan niet. Er zijn veel bronnen en mensen die je kunnen helpen om weer op het goede spoor te komen. Neem de tijd om uit te zoeken waar je geld naartoe gaat en maak een plan om geld te besparen, zodat je je rekeningen op tijd kunt betalen.
De voordelen van het oplossen van het probleem
Als je je betalingsprobleem hebt opgelost, kom je in een veel betere financiële situatie terecht. Je zult meer geld hebben om je basisuitgaven te dekken, en je kunt misschien zelfs gaan sparen voor de toekomst. Het oplossen van je betaalproblemen voor jongeren is een belangrijke eerste stap om je financiën onder controle te krijgen.
Passief inkomen opbouwen kan iedereen
Zo kun jezelf helpen financieel vrij te worden. Je hoeft niet rijk te zijn om te beginnen met het opbouwen van passieve inkomensstromen. Er zijn veel manieren om het te doen, en je kunt met heel weinig geld beginnen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, kan ik je zeker op weg te helpen. Bekijk onderstaande video en ik weet zeker dat jij die hulp kunt gebruiken.
Start met onderstaande gratis training en wacht niet langer om met affiliate marketing te starten.
Start met onderstaande gratis training!
AFFILIATE VERDIENMODEL SPECIAAL VOOR NEDERLAND
Ontdek Het Geheim Hoe Je Met 4 Uur Werken Per Dag €7.500 P.M. Verdiend!
Wat Jij Gaat Leren:
- Een passief inkomen opbouwen
- Het internet voor jou laten werken
- Vrijheid ervaren dankzij dit NR 1 VerdienModel
>> Bekijk de Video <<
- Salaris Albert Heijn 15 jaar: Uurloon, werktijden & doorgroeimogelijkheden - juli 16, 2024
- Salaris Buschauffeur: Gemiddeld inkomen, steden, opleiding - juli 12, 2024
- Salaris Militair: Overzicht van Defensie Salarisschalen - juli 8, 2024